M.B.K a.k.a Misi BasMi Kemiskinan

=Success Together With Our Family=

Latest topics

» Kenapa pula Malaysia nak block torrent dan website di bawah ni?? :(
Tue Jun 28, 2011 1:13 am by kakikuza

» Malay Movie
Wed Jun 08, 2011 1:33 pm by kakikuza

» PeriKsa Kad Pengenalan Anda Betul Atau Tidak
Sun Jun 05, 2011 9:17 am by myMBK

» Rintihan umat Islam: Untuk berapa lama lagi?
Sun May 01, 2011 8:04 am by myMBK

» Anime - Dragon Ball
Tue Apr 05, 2011 10:13 am by kakikuza

» Anime - Malay Sub
Tue Apr 05, 2011 8:55 am by kakikuza

» English Movie (Collection)
Thu Mar 10, 2011 8:26 am by kakikuza

» Tools For Downloader Premium Link
Tue Mar 08, 2011 6:01 am by kakikuza

» Anime (Cartoon Malay) - Doraemon
Tue Mar 01, 2011 1:53 am by kakikuza


    Sejak 28 Januari 2010 Emas Naik 22.7%, Silver Naik 72.4%

    Share

    myMBK
    Brotai
    Brotai

    Posts : 284
    Join date : 2010-09-15

    Sejak 28 Januari 2010 Emas Naik 22.7%, Silver Naik 72.4%

    Post  myMBK on Fri Dec 24, 2010 10:24 am

    Assalamualaikum...dan Salam Sejahtera...

    Harga emas telah naik mendadak dari USD 1390/oz terus keUSD 1416/oz hanya dalam masa beberapa jam pada 10/12/2010 yang lalu. Mengikut sumber, saya dapat tahu kenaikan ini disebabkan tindakan Amerika mencetak lagi dollar baru bernilai USD300 billion! Wah, Bulan lepas baru cetak USD600 billion.



    Daripada pembacaan saya terhadap graf kitco, harga emas telah meningkat sebanyak 29% (lihat graf di atas) dan Perak pula meningkat sehingga 77% pada tahun ini (lihat graf di bawah), ekoran tindakan oleh bank2 dan pihak kerajaan yang telah menambah bertrillion dollar Amerika di dalam pasaran bertujuan melancarkaan aliran wang di pasaran tempatan sekaligus merancakkan semula aktiviti ekonomi Amerika.



    Kebimbangan terhadap ketidakstabilan ekonomi Amerika dan krisis kewangan di Eropah juga menjadi faktor timbulnya spekulasi yang mengatakan lebih banyak wang kertas akan dicetak bagi memulihkan kembali keadaan ekonomi semasa, sekaligus melemahkan nilai dollar dan meningkatkan harga Emas, Perak dan komoditi berharga yang lain.

    Mungkin para pembaca agak kehairanan dengan artikel saya pada kali ini tidak hanya berkisar kepada emas semata-mata, tetapi kali ini ada cerita mengenai Silver atau Perak. Hah...silver pulak dah...kenapa saya kata silver? Sebab Public Gold sebenarnya bukan sahaja mengeluarkan emas tetapi juga silver, dalam bahasa orang kampung dipanggil perak...hehe.

    Wah...ini bermakna kita masih mempunyai masa untuk membuat keuntungan! Ini hasil kajian yang saya sempat cari untuk membandingkan peratusan kenaikan harga emas dengan silver.

    Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Gold sejak
    28 Januari 2010
    20 gram Public Gold = RM 2640

    7 Disember 2010
    20 gram Public Gold = RM 3238

    Kenaikan sebanyak 22.7%
    Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 6%, untung 16.7%
    bersamaan RM 404!!!

    Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Silver sejak
    28 Januari 2010
    1 kilo Public Silver = RM 2322

    7 Disember 2010
    1 kilo Public Silver = RM 4003

    Kenaikan sebanyak 72.4%!!!
    Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 15%, untung 57.3%
    bersamaan RM 1081!!!

    Berbaloi jugak melabur dalam silver ni ye...adik beradik emas jugak lah...

      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 10:42 pm